2017. február 24., péntek

Undi Guszti (IMC Toys)

Leírás

"Felejtsd el a hagyományos dobókockás táblajátékokat! Végre kipróbálhatsz egy igazán egyedi „turka-mókát”, mely során a kártyádon meghatározott különböző „undi” tárgyakat kell megtalálnod minél gyorsabban a szettben lévő hatalmas játékfejben. Találhatsz egy egeret, pókot vagy éppen egy büdös zoknit, használt sebtapaszt, vagy egy csótányt is! A vicces, pörgős játék során az a játékos nyer aki a legtöbb undi tárgyat tudta megszerezni." (szoti.hu)

Ajánlott kor: 4+
Játékosok száma: 2-4
Játék ideje: 15 perc

A játék menete

A tárgyakat belerakjuk Guszti fejébe, majd mindenki kap egy kártyát. Egyszerre kell megfordítani, mindenki benyúl egy nyíláson (két fül, és a szájén két nyílás) Guszti fejébe és keresi a kártyán szereplő tárgyat. Az nyeri a kört aki először megtalálja a tárgyat. Következik az újabb kör, majd a játékot az nyeri aki a legtöbb dolgot gyűjtötte be.

Vélemény

Hármaska erősen cumifüggő (volt), amiről ideje volt már leszokni. A két idősebbnél bejött, hogy felajánlottam: kérhetnek valamit a játékboltból/könyvesboltból ha kidobják a cumit, így vele is kipróbáltam. Ő rögtön felvetette, hogy egy Undi Guszti társasjátékért cserébe hajlandó megválni függősége tárgyától...
Hát, egyik szemem sírt, a másik nevetett: az én okos nagy fiam, még nincs három éves, és egy társasjáték minden vágya...sikeresen megfertőzve :) De egy Undi Guszti? Persze, azt reklámozták a TV-ben. (Igen, szoktak TV-t nézni.) Mivel nagyon ki akartam már dobni a cumit, ezért úgy döntöttem a cél szentesíti az eszközt, és másnap reggel a cumi nélkül alvó fiamat a játék várta a kakaó mellett a konyhaasztalon.
Bár a BGG-n nem látszik, mert csak most találtam meg a játékot, naponta 2-3 játék simán lemegy belőle. Nagy előnye, hogy még a három év alatti is felnőtt segítség nélkül, önállóan tud vele játszani. Mivel a legkisebb még nincs három éves, ezért őt maga a versengés nem érdekli, csak örül, ha megtalálja a sajátját. Ő ettől boldog, és nincs hiszti ha nem ő nyer. Illetve a nagyok igazán elnézőek: ha a kicsi valamit sokáig nem talál meg (ez is előfordul), akkor megengedik neki, hogy belelessen Guszti fejébe és úgy keresse meg amit kell. Tekintve, hogy a nagyok öt és hat évesek, ezt tőlük különösen érett viselkedésnek tekintem. És ha eltekintünk Guszti fejének tartalmától, akkor igazán izgalmas és fejlesztő (!!!) játékkal állunk szemben. Hiszen adott egy kép, amit a kétévesnek fel kell ismernie, hogy mit ábrázol. Majd anélkül, hogy ezt a dolgot 3D-ben maga előtt látná, ki kell tapogatni egy "zsákban". Tehát látatlanban társítja a képet a letapogatott tárgyhoz (na erre a megfogalmazásra gondolom minden pedagógus a fejét fogja...). Nagyon sokat segít ez a finommotorikán is, miközben "vakon" fogdossa a különböző dolgokat és próbál rájönni, hogy mi is lehet az. Nehezítésképpen pedig még 2-3 kezet kell kerülgetnie közben.
Az pedig egyéni ízlés kérdése, hogy kinek mennyire tetszik az, hogy éppen csótányt, pisis pelenkát, vagy éppen hányást kell kitapogatni. A gyerekek kifejezetten viccesnek találják. Nekem kicsit kivágta a biztosítékot, de igyekszem jó képet vágni hozzá. A jó hír pedig az, hogy adnak néhány üres kártyát is a dobozban, így mindenki tehet a játékhoz kedvére valóbb tárgyakat is.


Játékszabály: 

Teszt korosztály: 2+
Értékelés: 7/10
Árkategória: 7695 HUF

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése