2016. július 25., hétfő

Utazás a naptár körül (Ravensburger)







forrás: https://boardgamegeek.com/image/698253/rund-um-den-kalender

Leírás

"A Ravensburger „Utazás a naptár körül társasjáték szórakoztatva fejleszti a gyerekeket, játékosan tanítja az évszakok, hónapok és napok felismerésére, jellegzetességükre. Az első változatban az évszakokkal kerülnek közelebbi kapcsolatba a gyerekek: a cél, hogy mind a négy színből egy–egy kártya összegyűljön a játékosnál. A második játéknál két kártyát kell gyűjteni minden évszakhoz. A játéknak fontos pedagógiai funkciója van, a gyerekek elsajátíthatják általa a hónapok, napok, évszakok egymásutániságát."

Ajánlott kor: 4-7
Játékosok száma: 2-4
Játék ideje: 15 perc


A játék menete

Két variáció van.
A tábla közepén lévő napocskával forgatunk. Ha hétköznapon áll meg, akkor annyit lépünk, amennyit a kiforgatott mező mutat, és a négy évszak közül valamelyiken megérkezünk. Ott elvesszük az adott évszakhoz kikészített kártyát, majd elmeséljük mi van rajta. Ha hétvégén áll meg, akkor a következő játékos a magasból leejti az egyik négy évszakot ábrázoló lapot, és amelyik évszakot megfogva sikerül elkapnunk, annak megfelelően választhatunk kártyát. Akinek először van mind a négy évszakból egy kártyája, az nyer.
A másik variáció majdnem ugyanez, csak ott két kártyát gyűjtenünk, és a kártyáknak azt az oldalát nézzük ahol nincs feltüntetve az évszak, így azt is meg kell mondani.

Felirat hozzáadása

forrás: https://boardgamegeek.com/image/228153/rund-um-den-kalender

Vélemény

Környezetismereti oktató-, és fejlesztőjáték (kis) ovisoknak.
Külsőre is gyerekbarát, élénk színek, barátságos grafika, nagy karton elemek. Egy kis elem van benne, ami a naptárt és a napot összefogja, arra vigyázni kell.

Gyakorolni lehet vele az évszakokat és a hónapokat, illetve azok sorrendjét. A kártyák alapján a gyerekek megtanulják, hogy melyik hónapban mi történik a természetben, milyen az időjárás, milyen ünnepek vannak. Kifejezetten fejlesztő játéknak készült. Előnye, hogy tényleg tanít és a naptárral játszani sokkal jobb mint szárazon "magolni" az ilyen dolgokat.

Hátránya, hogy a korhatárral szerintem eléggé mellé lőttek. Ez egy kb. hároméves gyereknek való játék, de az annál idősebbeknek már nincs benne kihívás. Egyeskével (5 év, 11 hó) és Ketteskével (4 év, 10 hó) ültünk le játszani. Egyet játszottunk, majd azt mondták, hogy játsszunk valami mást.
A negatívum amit még találtam, az az a rész, amikor le kell ejteni a képoszlopot, a másik játékosnak pedig elkapni. Ez egyrészt még a majdnem hatévesnek is nehéz volt (bár lehet, hogy csak gyakorlás kérdése), és hiába van minden vastag kartonból, az oszlopon elég hamar meglátszott az állandó ütődés, amitől én minden egyes alkalommal elmorzsoltam egy könnycseppet a szemem sarkában.

Játékszabály: 
Teszt korosztály: 4+
Értékelés: 5/10
Árkategória: 3970 HUF

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése