2016. augusztus 6., szombat

Catan Junior (Piatnik)



forrás: BGG

Leírás

"Catan Telepesei társasjáték gyerekeknek kidolgozott új változata! A gyerekek kalózhajókkal átkelnek a tengeren egy lakatlan szigetre bukkannak. Jó búvóhely lesz itt a kalózoknak! A kalóztanyák építéséhez azonban szükség van néhány dologra, például fára, szablyára, aranyra. Aki az első kalóztanyája helyét ügyesen választotta ki, az könnyedén hozzájuthat a következő tanya építéséhez szükséges anyagokhoz." (forrás: Gémklub)

Ajánlott kor: 6+
Játékosok száma: 2-4
Játék ideje: 30-45 perc


A játék menete

Előre meghatározott táblával játszunk, ezért kiegyenlítettebbek az esélyek. Mindenki egy kalóztanyával és egy kalózhajóval indít, a cél pedig 7 kalóztanya építése.
Egy lépés tevékenységei:
- dobás: egy kockával dobunk, és amennyi tanyánk van a dobott számmező mellett, annyi nyersanyagot vehetünk fel. (A nyersanyagot mindenki felveheti, aki a dobott szám mellett áll)
- építés: a nyersanyagokért cserébe hajót vagy kalóztanyát tehetünk a táblára
- Coco segít: nyersanyagért cserébe felhúzhatunk egy "Coco segít" lapkát, amin lehet hajó vagy tanya építés, nyersanyag vagy a kapitány áthelyezése (ahol a kapitány van, onnan nem lehet erőforrást kapni).
- csere: a tábla szélén lévő piacról 1:1, a közös készletből pedig 2:1 arányban cserélhetjük a nyersanyagokat.
A játéknak akkor van vége, amikor az első játékosnak sikerül a hetedik kalóztanyáját felépítenie. Ez a játékos lesz a játék nyertese.

forrás: BGG


Vélemény

Gyerekeknek való kivitelezés, a kalózos téma még a lányoknál is mindig bejön. Vastag karton, színes élénk grafika. A műanyag figurák szépen kidolgozottak, méretre kb akit engednek legózni az ehhez is hozzáférhet. A figurák is közrejátszanak, hogy a gyerekek úgy érzik, ez már igazán nagyoknak való játék, amit nagyon élveznek. De éppen a kis figurák miatt ha egészen kicsi gyerek is van a háznál, inkább az ő alvásidejében vegyük elő.
Az öt és féléves Egyeskével és a négy és féléves Ketteskével kezdtük el játszani a játékot. Egyeske már nagyon ügyesen, önállóan játszik és taktikázni próbál. Sőt, nem egyszerűen csak taktikázik, hanem megpróbál több lépést előre gondolni és stratégiát kialakítani. Másrészről nagyon jópofa, hogy azért néha felülkerekedik benne a kisgyermeki lélek, és minden komoly gondolatát félredobva egymás után húzza a Coco segít kártyákat, mert neki a papagáj a kedvence :) Az esetek többségében még én nyerek, de egyre szorosabb a verseny. Persze ebbe a dobókockának köszönhetően a szerencse is beleszól.
Ketteske még csak kétszer játszott a játékkal, ezért mi együtt vagyunk, de igyekszem egyre inkább átadni neki az irányítást. Négy és félévesen még minden lépését irányítani kellett, pl. Milyen nyersanyagot kapunk és abból hányat? Tudunk-e kezdeni valamit az aktuális nyersanyag készletünkkel? stb.. Most már viszont ő is kezdi érezni a játékot, és csak akkor szólok bele, ha valamit félrenéz. A következő játéknál már beszállok külön harmadikként és meglátjuk mi lesz.
Szerintem egy klassz játék kerekedett a Catan hatéveseknek való változatából, én is szívesen ülök le hozzá a gyerekekkel játszani.

Frissítés 2018: A gyerekek (lányok, most 8,5 és 7,5 évesek) még mindig nagyon szeretik. Amikor pedig a 9 éves barátjuk átjön játszani, olyankor biztos, hogy mindig előkerül egy körre.

Teszt korosztály: 4+
Értékelés: 4/5
Árkategória: 5990 HUF


forrás: BGG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése