2017. január 24., kedd

Grabolo (Kensho)


Leírás:

Felhőtlen szórakozás az egész családnak. Csak a legjobb szemű és leggyorsabb kezű játékos nyerhet! A dobókockák határozzák meg, hogy melyik szám és színkombinációra kell villámgyorsan lecsapni. Figyelem, reflex és koncentráció. Ez mind kell a Graboloban! Izgalmas társasjáték, vízhatlan kivitelben.

Ajánlott kor: 4+
Játékosok száma: 3-5
Játék ideje: 20 perc


A játék menete:

Gyorsasági és partijáték gyerekeknek. Ki kell rakni az asztalra képpel felfelé a 36 db kártyát (hat szín, mindegyik színben a számok egytől hatig). Két dobókockával kell dobni, az egyik a kártya színét, a másik a számát határozza meg. Aki először lecsap a kártyára, az elviszi (mindenkinek saját gyűjtőpaklija van, fejjel lefelé). Ha már nincs az asztalon a gurított szín-szám kombináció, akkor lehet tippelni, hogy kinél van. Ha eltalálta a tippelő, akkor elveheti a kártyát attól akinél van. Ha nem találta el, akkor ő ad egy kártyát annak akire tippelt.


Vélemény:

Nagy mélységeket nyilvánvalóan nem kell várni tőle, de hasznos olyankor, amikor egy rövid és pörgős játékra van szükség. Az ilyen típusú játékokat szeretem olyankor is használni, amikor "idegen" gyerekekkel játszunk (még nem társasoztam velük, nem tudom mennyire lehet őket lekötni/bevonni). Ez könnyen elmagyarázható, óvodás és iskolás egyaránt tud játszani, és nem kell aggódni, hogy képes lesz-e végigülni egy hosszú gondolkodós játékot.
Az óvodás gyerekeim szeretnek vele játszani, klassz, hogy lehet jó nagyokat csapkodni ha megvan a kártya. Bár a teszt korosztályt ötévesnek jelöltem, mert nálunk "ez van kéznél" :) szerintem egy okos 3-4 éves simán játszik már vele, hiszen csak a számokat és a színeket kell hozzá ismerni.
Jó ötlet a végén az, hogy ha nincs az asztalon a dobott kártya, akkor nem végeláthatatlan dobálásba torkollik a dolog, hanem egy kis memóriajátékot is belecsempészve, el lehet rabolni a kártyát az eredeti tulajdonosától.
Az viszont meglepett, hogy a majdnem három éves is ezzel akar játszani. Ő még nem ismeri a számokat, ezért azzal a részével nem is foglalkozunk, csak a színes kockával dobunk, és versenyzünk, hogy ki tud előbb olyan színre csapni. Gondolom pedagógiai szempontból is jó, hiszen jól begyakoroljuk vele a színeket. Ezt mondjuk már másfél-kétévesen el lehetne kezdeni, de nekünk most hozta a játékot a Jézuska :)
Másik előnye pedig, hogy játék közben elkezdte kérdezgetni milyen szám van a kártyáján, így most minden körben megbeszéljük, hogy ki milyen számot szerzett. Azt hiszem néhány ilyen játék után jöhet a számos kocka is.

Frissítés 2017 feb.: Négyesben játszottunk a hatéves, az ötéves, a majdnem hároméves és a kicsit több mint tizennyolc :) Az egymástól elrabolós szabályt elhagytuk, mert az a kicsinek nem menne. Dobtunk a két kockával, és nekünk nagyoknak színt és számot kellett keresni, a kicsinek pedig csak színt. Azzal sem volt gond, hogy soha nem lesz vége a játéknak, mert a kicsi színkereséssel előbb-utóbb felszedi a végén az összeset :) A végelszámolásnál pedig csak a mi kártyáinkat vettük figyelembe, Hármaskát még nem érdeklik  a"győzelmi pontok". Mindenki élvezte.

Teszt korosztály: 5+ (2+)
Értékelés: 6+
Árkategória: 2690 HUF

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése