2017. március 14., kedd

Tick Tack Bumm Junior (Piatnik)

Tick Tack Bumm - Junior megújult kiadás
forrás: Gémklub

Leírás

"A Tick Tack Bumm gyerekeknek készült változata. Itt sem tudja senki, hogy meddig ketyeg és kinek a kezében lesz a Tick Tack Bumm, mikor elhangzik a Bumm! Mondj gyorsan egy szót a felhúzott kártyán lévő képről és gyorsan add tovább a Tick Tack Bummot!"

Ajánlott kor: 5+
Játékosok száma: 2-12
Játék ideje: 30 perc

A játék menete

A kártyákból paklit képezünk az asztal közepén. Bekapcsoljuk a bombát és felhúzzuk a legfelső lapot. Akinek a bomba a kezében van, az a játékos mond egy szót ami a képpel kapcsolatba hozható, majd gyorsan továbbadja a bombát. Akinek a kezében "robban" a bomba, az elveszítette azt a kört és magához veszi a kártyát. Jöhet a következő kártya. A 13. kártya után vége a játéknak. Az nyer, akinél a legkevesebb kártya van. A nagyobbaknak nehezítésként ABC sorrendben kell mondani a szavakat.

forrás: BGG

Vélemény

Bombasiker :) Nehéz megmondani, hogy inkább izgalmas, vagy inkább fejlesztő a játék, mert mindkettő nagyon igaz rá. Nagyobb ovisok (akiket már nem frusztrál a bomba okozta "stresszhelyzet") és kisiskolások számára ideális. Nálunk az ötéves és a hatéves nagyon jól eljátszanak vele. Mint kiderült, az oviban is van és ott is szeretik a gyerekek. Általában 15-20 szó az, ami simán megy és csak úgy repül a bomba egyik kézből a másikba. Aztán amikor elfogynak a képen szereplő szavak és azok amelyek rögtön beugranak az embernek, ott kezdődik a dolog fejlesztő része. És ahogy egyre több szó hangzik el, úgy lesz egyre nehezebb új szavakat találni, és úgy lesz a dolog egyre izgalmasabb, hiszen közben a bomba kegyetlenül ketyeg a kezünkben.

Néhány témakör ami a kártyákon szerepel:
- születésnap
- a piacon
- a testben
- az iskolatáskában
Na, ki hány szót tud a fenti témakörökben egy szuszra felsorolni? :)

Amikor leülök velük játszani, akkor saját magamnak általában nehezítek a dolgon, mert nem akarom előlük az összes szót elhasználni. Úgy szoktam játszani, hogy a kártyán lévő dolgok kimondása nekem tabu, így számomra is megvan a kihívás a játékban. Sőt, igazából nehezebb a dolog mint gondoltam. El lehet képzelni azt a kínt, amikor ott ketyeg az ember kezében a bomba, és neki semmi sem jut eszébe...

Előfordult olyan is, amikor a már majdnem hároméves Hármaska kitalálta, hogy játszani akar velünk. Értelemszerűen tőle nem várjuk el, hogy az adott témakörben felvegye a mi szókincsünkkel a versenyt, ezért azt a szabályt vezettük be, hogy ő mondhat bármilyen szót ami eszébe jut. Szerencsére a nagyok már partnerek abban, hogy a kicsi könnyített szabályokkal játszik, és mivel a bomba véletlenszerűen robban, ezért nagyjából kiegyenlített a dolog, hiszen ez nála is bármikor megtörténhet.

Egyszóval jó kis móka. A legközelebbi társasjátékos estünkön elő is veszem a felnőtt változatot (nem, nem felnőtt képek, hanem szótagok vannak a kártyákon) kipróbálásra. 

Teszt korosztály: 5+
Értékelés: 6/10
Árkategória: 4890 HUF

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése