2018. április 25., szerda

Kingdomino (Gémklub)

forrás: https://boardgamegeek.com/image/3994043/kingdomino

Leírás

"Gyors, meglepően taktikus családi társasjáték – nem csak megrögzött dominósoknak!Dominószerű, osztott lapocskákból királyságot építeni elég izgalmas dolog tud lenni, pláne, hogy előre meg kell tervezni, hová teszi az ember a következő elemet... Az összefüggő területek, mint a búzatábla vagy az erdő, pontokat érnek, de a hely korlátozott, egy 5x5-ös négyzeten belül kell ügyeskednie az embernek!" (forrás: gémklub.hu)

Ajánlott kor: 8+
Játékosok száma: 2-4
Játék ideje: 15-20 perc

forrás: https://boardgamegeek.com/image/3680710/kingdomino

A játék menete:

A jéték elején mindenki maga elé teszi a kezdőlapkát amihez az 5x5-ös mezőt fogja építeni. A dominólapkákból húzópaklit készítünk, amiből fejjel lefelé növekvő számsorrendben mindig annyi kerül az asztalra ahány játékos van. Felfordítás után ebből lehet választani. Mindig az a király választ először aki az előző körben az első dominón van. A lapkát ezután a dominó szabályaihoz hasonlóan egy ugyanolyan mintájú mezőhöz illesztjük (az adott méretből viszont kicsúszni nem lehet). Egyes lapkákon koronák találhatóak. A játék végén minden összefüggő területet annyival szorzunk meg, ahány korona a területen van. Az nyer, aki a legtöbb pontot szerzi.

Vélemény

Nálunk most sz összes gyerekes ismerősnél nagy sláger. Nekünk is megvolt itthon a doboz, de nem gondoltam rá, hogy a gyerekekkel is elővegyem. De miután egy ismerős családnál kipróbálták, itthon eluralkodott rajtuk a Kingdomino-láz. Leginkább a nagynak tetszik, ő most állandóan ezt kéri, de a kisebbek is mindig beszállnak a játékba. A majdnem nyolcéves és a majdnem hétéves egyedül játszanak, a négyévessel egy csapatot alkotok és igyekszem óvatosan terelgetni.
A majdnem nyolcéves már egészen ügyesen pakolgatja a dominókat, nézi, és próbálja számolni, hogy mivel jár jobban. Mivel szorozni még nem tud, ezért van amikor a megérzéseire hagyatkozik, de tulajdonképpen egészen jó pontszámokat szokott elérni.
A majdnem hétéves is igyekszik nézni mivel jár jobban, de mivel ez a játék kicsit komolyabb számolási készséget követel meg mint egy ovis szintje, ezért van amikor még elcsábítja a három koronás lapka, miközben lehet, hogy az egy koronással adott helyzetben többet érne. 
De tulajdonképpen nagyon élvezetes velük a játék, és tanulságként a végén meg lehet beszélni, hogy miért jártak volna jobban egy másik lappal.
A négyéves is szereti, bár ő  maga ezt még nem választaná, de ha játszunk akkor beül mellém egy csapatba. Nála még arra is figyelni kell, hogy ne menjen ki az 5x5-ös négyzetből, de neki meg ebben rejlik az igazán fejlesztő része. Hogyan rakjuk le a lapkákat úgy, hogy sehol ne csússzunk ki a keretből? Választásnál ő is a minél több koronát választja, és boldog ha leteheti a lapot. Ennél a játéknál érdekes módon nem zavarja, ha a nagyok több pontot érnek el. Ő örül a saját klassz kis birodalmának.
Mindent összevetve jó kis játék:
- rövid, ezért gyorsan lepörgethető még egy-két visszavágó
- egyszerű a szabálya, ezért vendéggel is játszható, hiszen nem kell sokáig magyarázni, szinte rögtön lehet játszani
- felnőttek is élvezik, igazi családi játék
Egyeske kitalált egy egyszemélyes játékot mikor nem volt időm leülni vele játszani: kirakja az összes lapkát és próbál minél több pontot elérni. Itt az első alkalommal rögtön meg is tanult papíron számológép segítségével szorozni és összeadni (ami nyilván rögtön extra sikerélmény neki) és azóta rendíthetetlenül pakolja és számolja a gigabirodalmakat.

forrás: https://boardgamegeek.com/image/3253619/kingdomino

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése