2018. április 4., szerda

Stratego Junior

forrás: https://boardgamegeek.com/image/56680/junior-stratego

Leírás

"A Stratego Junior a klasszikus stratégiai társasjáték gyerekeknek szóló változata. Minden csapat varázslókból, hercegnőkből és lovagokból áll. Rejtsd el jól saját csapatod zászlaját, nehogy megtalálják a többiek! A játék elején nem csak, hogy a többiek zászlajának helyzetét nem tudod, de még csak azt sem, hogy kik laknak az ellenfeleid várában! Így az első cél kideríteni, hogy ki a várak lakója, majd ha ez sikerült, akkor őket megelőzve megszerezni a zászlajukat!" (forrás: reflexshop)

Ajánlott kor: 5+
Játékosok száma: 2
Játék ideje: 30 perc


A játék menete

Memóriajáték dobókockával. A két játékos felállítja a seregeit 4x4-es elrendezésben és a sereg mögé a három nagyobb várat. A soron következő játékos dob a dobókockával, és megpróbálja a hozzá legközelebb eső bábukból kitalálni, hogy melyik lehet ugyanolyan. (Sorban kell leszedni a figurákat, tehát nem nézhetem meg azt, ami még egy másik bábu takarásában áll). Nehezítésként (jól lehet vele taktikázni) van két sárkány bábu ami nincs a dobókockán, nem tudjuk levenni, blokkolja az oszlopot. Ha az egyik játékos valamelyik oszlopból az összes bábut levette, akkor a következő körében már nem dob, hanem a három nagy vár közül próbálja megtippelni, hogy melyik lehet a zászló. Lehetőségek:
- eltalálja melyik a zászló és ezzel megnyeri a játékot
- az udvari bolondot találja meg. Ilyenkor az a bábu lekerül a tábláról és folytatódik tovább a játék
- a hadvezért találja meg. Ilyenkor a másik játékos (akié a hadvezér volt) visszateheti az összes (4x4) kis bábut a táblára és újra kell kezdeni a találgatást.

forrás: https://boardgamegeek.com/image/759006/junior-stratego

Vélemény

Évekkel ezelőtt azt hittem, hogy az absztrakt játékok nem tudják lekötni a gyerekek figyelmét. Tévedtem. Amikor megvettem, először csak az ötévessel játszottam kettesben, és napokig ezt kérte egymás után több menetben. Aztán egyszer amikor a négyéves úgy ébredt délután, hogy ez a játék még az asztalon volt, ki akarta próbálni. Féltem, hogy nehéz lesz neki a bábukat fejben tartani (Hehe, négyévesnek memóriajáték ami nehéz? Én kis naiv...), illetve hogy esetleg túl sok lesz neki, amikor majd hadvezért talál és gyakorlatilag újra kell kezdenie a játékot. Ehhez képest rögtön felfogta az egész lényegét, és hetekig ezzel játszottak, teljesen szabályosan, gyakorlatilag már felügyelet nélkül. Máig sem tudom megmondani, hogy mi fogta meg őket ennyire, de a történelem úgy tűnik ismétli önmagát, amikor az immár négyéves Hármaska meglátta a dobozt a polcon. Azóta újra minden nap előkerül, hétvégén persze többször, minden családtagot befogva egy-egy menetre. Hármaska fiú, ezért nála valószínűleg a lovagos téma is sokat számít, ő egyszerűen csak a "lovagos játéknak" hívja. Ő viszont tényleg nem tűri ha hadvezért talál, ezért házi szabályként olyankor újra kell kezdeni a játékot. Jelen esetben ennyi kegyes csalás azt hiszem belefér, mert ez tényleg csak a szerencsén múlik, közben pedig olyan jó látni, ahogy fejből mondja az összes többi bábut a táblán. (Egyébként érdekes, hogy pont a legkisebb, aki már a társasjátékozásba született bele, viseli legnehezebben a "kudarcot" és ennek jó sokszor és jó hangosan a jelét is adja,. Na de majd csak kinövi egyszer).

Játékszabály: https://drive.google.com/open?id=1lBkGe3jeI8suWvpIqtT9YDdP2FwzAHlm
BGG link: https://boardgamegeek.com/boardgame/6272/junior-stratego
Teszt korosztály: 4+
Értékelés: 10/10
Árkategória: 4790 HUF
Vásárláshoz link: (már nem kapható)

forrás: https://boardgamegeek.com/image/68017/junior-stratego

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése