2018. március 9., péntek

Csupa csupasz tyúkeszű (Piatnik)

forrás: https://boardgamegeek.com/image/377912/chicken-cha-cha-cha

Leírás

"Egy fergeteges memória játék az egész család számára. A baromfiudvarban nagy a nyüzsgés. A tyúkok mind az izgalmas versenyre készülnek, ahol a feladat a tollgyüjtés. Mindenki törekszik társai megkopasztására, anélkül, hogy őt magát fosztanák meg tollaitól. Ha egy tyúk gyorsabb mint a másik, akkor jutalmul megkapja a megelőzött tyúk farktollát. A nyertes az , akinek először sikerül minden tyúkot megkopasztania. De figyelem! A többieket, a figyelmetlen "tyúkeszüeket" gyorsan megkopasztják. Csak az a tyúk nyerhet, aki pontosan ismeri az udvar minden zegét-zúgát." (forrás:https://www.okosjatek.hu/csupa_csupasz_tyukeszu)

Ajánlott kor: 4+
Játékosok száma: 2-4
Játék ideje: 20 perc



forrás: https://boardgamegeek.com/image/343121/chicken-cha-cha-cha


A játék menete

Az egyik adag lapkából felfordítva kirakunk egy kört amin majd a tyúkok lépkednek. A másik adag lapka a kör belsejébe kerül lefordítva. A tyúkok egyenlő távolságra indulnak egymástól, mindenki a saját farktollával díszítve. A sorra kerülő játékos megnézi, hogy a tyúkja előtt mi van a körben a következő lapkán, és mint a memóriajátékokban, megpróbálja ugyanazt felfordítani a kör belsejében lévő lapkák közül. Ha sikerült, akkor előrébb léphet, és jöhet a következő lapka. Ha nem találta el, akkor marad a helyén. Amikor egy tyúk utolér egy másik tyúkot, akkor azt átugorva (az előbbre lévő tyúk előtti képet megtalálva) megszerezheti annak farktollát. Így kergetik egymást körbe-körbe a tyúkok, és akinek sikerül az összes farktolla begyűjtenie, az nyeri meg a játékot.

forrás: https://boardgamegeek.com/image/154180/chicken-cha-cha-cha


Vélemény

Szerintem remek játék, én nagyon szeretem játszani a gyerekekkel. Egyszerű szabály, gyakorlatilag szimpla memóriajáték, mégis a kergetőzős-faroklopós ötlettel sokkal több lett annál. Sokszor előkerül nálunk, a gyerekek rendszeresen kérik, hogy ezzel játszunk. Előnye még, hogy a majdnem négyéves és a hétéves is élvezi, és mindhárman rendesen teljes szabály szerint játszhatják (nem kell a kicsinek sem könnyített szabály). Hátránya, hogy nálunk a legkisebb nagyon nehezen viseli amikor ő farktollát veszik el, ebből nagy sírás tud lenni, de ennek ellenére mégis szereti és kéri a játékot következő alkalommal is. A középső gyereknek pedig kifejezetten jót tesz, mert a a stratégiai játékokban a legnagyobb az erősebb, de ebben a játékban simán laposra ver mindenkit. Igen, engem is. Bár a memóriajátékban, gyakorlatilag majdnem mindhárom gyerek... :)
A doboz tartalmát tekintve elsőosztályú minőség: nagy vastag kartonlapok, és óriástyúkok. Még nyúzhatjuk egy ideig, ezek minden próbát kiállnak. 

Játékszabály: https://drive.google.com/open?id=16eX1nHiuQ_Gp8d-tqLmC5JoxbM5zgwRo
BGG link: https://boardgamegeek.com/boardgame/3570/chicken-cha-cha-cha
Teszt korosztály: 4+
Értékelés: 5/5
Árkategória: 8990 HUF
Vásárláshoz link: https://www.okosjatek.hu/csupa_csupasz_tyukeszu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése