2024. február 1., csütörtök

Repello (Piatnik)

 


Repello doboz, forrás: BGG


Leírás

"A Repello játékban a játékosok célja a korongok és az ellenfelek tornyainak letolása a játékfelületről. A korongok és tornyok taszítják egymást. A torony léptetésével láncreakció indul be, mely végiggyűrűzik az egész játékterületen, és így értékes korongok hullnak le a tábla szélein. A tábláról lelökött korongok pontokat érnek, és a játékot az nyeri, akinek a legtöbb pontot sikerül összegyűjtenie." (forrás: jatek.hu)


Repello torony, forrás: BGG

Ajánlott kor: 8+

Játékosok száma: 2-4

Játék ideje: 30 perc

A játék menete: Ez az a típusú játék, ahol a játékmenetet bonyolultabb leírni mint lejátszani magát a játékot. A játék elemei:

-Van egy tábla amin számok mutatják, hogy merre mennyit lehet lépni.

- Vannak a táblán különböző értékű korongok amit ha letol egy játékos, akkor annak a korongnak a pontértékét megkapja. (A legtöbb pontot szerző játékos nyer).

- Vannak tornyok amik korongokból állnak. Ezeket a táblán tologatja a játékos miközben minden körben otthagy a kiindulópontján a korongokból egyet (ami szintén pontot ér, ha letoljuk a tábláról).

Miközben tornyainkat boldogan tologatva korongokat potyogtatunk magunkból, akarva-akaratlanul is egymás mellé kerülnek a tornyok és a korongok, ami feszültséget okoz. Jobb esetben csak a táblán, rosszabb esetben a játékosokban is. Ezeket fel kell oldani oly módon, hogy az egyik korongot (vagy tornyot) arrébb toljuk egy mezővel a taszítás irányába. (Ha a játékosoknál jelentkezik a feszültség, főzzünk nekik egy csésze kamillateát.) Ha kellőképpen sok korong van már a pályán, akkor a feszültség oldása újabb feszültséget generál, azaz a tologatás következtében máshol másik korongok és/vagy tornyok kerülnek egymás mellé. Így alakul ki a láncreakció. Ebben a játékban a feszültség és a láncreakció viszont jó hírnek számít, hiszen ezzel tudjuk elérni, hogy minél több korongot letoljunk magunknak a tábláról, vagy esetleg az ellenfelet toljuk le, így szerezve tőle értékes korongokat.


Egy lehetséges lépés a Repelloban


Vélemény

Ezt a játékot évekkel ezelőtt fillérekért vettem egy bolhapiacon. Nem ismertem mi ez, de annyi pénzért nem lehetett otthagyni. Nekem már az első játéknál is nagyon tetszett és az akkor kb. 7 éves gyerekekkel is játszottunk vele jó néhányat, aztán valahogy lecsengett náluk a dolog.

A kilencéves Hármaska viszont mostanában rákattant a szerencsét mellőző absztrakt stratégiai játékokra. Sakk és Hive minden mennyiségben. Elöljáróban annyit, hogy neki van érzéke ezekhez a játékokhoz, én meg abszolút antitalentum vagyok, mindkettőben rendszeresen megver.  Amikor valamelyik nap leültünk sakkozni és már harmadszor szólt, hogy ne oda lépjek mert akkor egy/két lépésben mattot ad, akkor úgy éreztem kell végre egy olyan játék, ahol nekem is lehet sikerélményem. Ekkor jutott eszembe a Repello, amit lehet ketten is játszani, fél óra alatt lemegy egy parti, és megfelel az absztrakt stratégiai játék követelményeinek is. Megtörtént a csoda, másfél óráig sikerélményem volt. Az első két játékban sikerült is győznöm, a harmadik döntetlen lett, a negyediktől kezdve viszont mindig laposra ver. Kell egy új játékot találnom... Összességében tehát elmondhatom, hogy Hármaskának nagyon tetszik a játék, bátran ajánlom alsós korosztálytól felfelé. (Sőt, szerintem számolás és nyerés/vesztés nélkül  kisebbekkel is érdemes tologatni a tornyokat és megfigyelni velük együtt, hogy egy-egy lépés milyen láncreakciókat vált ki,)

Könnyen elképzelhető, hogy van olyan gyerek, akit nem hoz lázba a sakk viszont nagyon hasznos lenne mindenki számára ha hasonló típusú játékokkal játszanának. Ez alatt itt főként azt értem, hogy olyan játék, ahol

- nem a szerencse vezérli azt, hogy ki nyer és ki veszít

- át kell látni az egész táblát, nem csak a saját kis világunkat építgetni

- előre tervezni kell, mert az a korong amit most egy pontért letolhatok, lehet, hogy egy másik taktikával egy körrel később letolna egy sokkal értékesebb korongot

- mindezt körönként újra kell tudni tervezni, hiszen a többi játékos egyetlen lépéssel "tönkreteheti" az egész tervünket.

A gyerekek többsége szerintem viszonylag könnyen leültethető a Repelloval játszani, hiszen nagyon izgalmas lehetőségek és állások alakulnak ki ahogy gyűlnek a korongok a táblán. A láncreakció pedig kifejezetten szórakoztató, amikor egy korong miatt átrendeződik az egész tábla és az ember csak kapkodja a fejét, hogy mennyi minden változott egyetlen lépés miatt. 

Ui.: Tervezek írni ebben a kategóriában az Abalone-ról és a Hive-ról is.


BGG helyezet: 9604, absztrakt kategóriában 472

Mások véleménye: https://www.gemklub.hu/repello-4207

Játékszabály: repello játékszabály

BGG link: https://boardgamegeek.com/boardgame/88464/repello

Teszt korosztály: 9+

Értékelés: 10/10

Árkategória: 8090 HUF

Vásárláshoz link:https://www.gyerekjatekbolt.com/repello-tarsasjatek-682797-15181?keyword=repello

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése