2016. február 15., hétfő

Locs-pocs pingvin (Ravensburger)

Leírás

Egyre nagyobb a nyüzsgés a pingvinkolóniában. Nem csoda hát, ha ebben a felfordulásban a jéghegy inogni kezd. Minden pingvin szeretne a hegyen maradni, de csak azok kerülhetik el a jeges vizet, akik jól egyensúlyoznak. Biztos kéz és gondos tervezés kell ahhoz, hogy minden pingvined a helyén maradjon a csúszós jéghegyen. Ha sikerül a többiek előtt a jéghegyre állítani az összes pingvinedet, megnyered a játékot. Ha azonban lepottyannak, nincs más hátra: szaporán ki a vízből, és lehet kezdeni az egészet elölről. (A leírások forrása: https://fakopancs.hu/pingu.html)

Ajánlott kor: 5-12 év
Játékosok száma: 1-6 fő
Játék ideje: 15 perc



A játék menete és játékszabály:

A doboz tartalma: a játék alapja, a jéghegy zászlóval, 24 pingvin, játékszabály.
Mielőtt elkezdjük, némi előkészület:
A jéghegyet helyezzük az alapra. Csúcsára tűzzük ki a zászlót. Most állítsuk össze a 24 pingvinfigurát. Egy pingvin három részből áll, ezek:
- az eleje (fehér)
- a hátulja (fekete)
- a fejrész szárnyakkal (fekete)
Először az elejét és a hátulját rakjuk össze. Ezután a fej-és szárnyrészt illesztjük rá a figurára elölről. Ekkor a csokornyakkendőnél lévő pöcök és a szárnyak a helyükre pattannak. Ezzel a pingvinfigura kész is, és többé nem lehet szétszedni.
A 24 pingvint egyenlően osszuk el a játékosok között. Ha marad még pingvin, amiket nem tudunk szétosztani, tegyük őket félre. A jéghegyet úgy kell középre helyezni, hogy minden játékos könnyen elérje.
A játék célja: A jéghegyen minél több pingvint elhelyezni saját kis csapatunkból. Az nyeri a játékot, akinek leghamarabb fogy el az összes pingvinje.
A legfiatalabb játékos kezd. Vegye fel egyik pingvinjét, és tegye rá a jéghegyre. Ha már áll egy pingvin az egyik helyen, oda már nem lehet másikat tenni. Ha szükséges, a jéghegyet lehet forgatni is. Az a fontos, hogy a pingvin szilárdan álljon, és ne essen le.
De vigyázat: az efféle jéghegy ingatag alkalmatosság! Ha mégis lepottyan a pingvin, fel kell venni.
Ezután a bal oldali szomszédunk folytatja a játékot. Egy körben egy játékos csak egy pingvint tehet rá a jéghegyre. Ha több pingvin pottyan le, miközben felrakjuk a sajátunkat, vagy közvetlenül ezután, akkor ezeket a lebukfencezett jószágokat is magunkhoz kell vennünk. Pingvincsapatunk így valamelyest megszaporodik… Ahogy nő a jéghegyen a pingvinek száma, úgy lesz egyre nehezebb biztonságos helyet találni az újabb jelentkezők számára. Ilyenkor gyakran megesik, hogy több figura pottyan le, és ezzel a helyzet teljesen megváltozik. Az a játékos nyeri a játékot, aki elsőként helyezte el valamennyi pingvinjét a jéghegyen.
Játékszabály egyetlen játékosnak: A játékos megkapja az összes pingvint, és igyekszik egyiket a másik után a jéghegyre állítani. Ez 24 figurával kész kihívás! A játékos ügyessége fokról-fokra növekszik, egyre könnyebben talál alkalmas felületet pingvinjei számára. Lehet, hogy ma 16-ot sikerül elhelyeznie, holnap talán eggyel többet.

BGG link:



forrás: BGG

Vélemény


Egyeske (5 év, 5 hó)

Mi tetszett a játékban: Hogy Hármaska is játszott
Mi nem tetszett a játékban: Amikor leestek a pingvinek. (Érdekes, hogy itt Egyeskét nem a versenyszellem, hanem a maximalizmus kerítette hatalmába, tényleg zavarta, ha valaki levert egy-egy pingvint. Így amikor mi már nem játszottunk, akkor ő egyszemélyes játékként játszva még elég sokáig pakolgatta a pingvineket.)
Fogsz még vele sokszor játszani: Igen.

Ketteske (4 év, 4 hó)

Mi tetszett a játékban: A pinvinek (el is játszott velük néha amikor nem ő volt soron)
Mi nem tetszett a játékban: Amikor leestek a pingvinek.
Fogsz még vele sokszor játszani: Igen

Anya (18 múlt...)

Mi tetszett a játékban: Az első igazi csládi társasjáték amit a "nagyok" is élveznek és nem azért ülnek le Hármaskával játszani mert jó fejek. Elővettük Egyeskével és Ketteskével ezt a játékot, hogy majd amíg mi játszunk, addig Hármaska pakolgatja az éppen nem használt bábuimat... ahogy mi azt elképzeltük. Hármaska (1 év, 11 hó) természetesen velünk akart játszani, és legnagyobb meglepetésemre tudott is. Szépen kivárta a sorát (ilyenkor játék közben mindig hangosan mondjuk, hogy ki következik), és szépen pakolta a pingvinjeit a jéghegyre. Ebben az esetben az apró gyerekkéz inkább előny mint hátrány, az egyensúly érzéke pedig úgy tűnik elég fejlett, mert simán tartotta a lépést (azaz a pingvint) velünk. Volt, hogy ő rakta fel a jéghegyre a hetedik pingvint anélkül, hogy közben bármi is leesett volna. Szóval le a kalappal előtte. Amikor leesett neki néhány pingvin, az odatettük hozzá, de a növekvő/csökkenő pinginvcsapatával természetesen még nem foglalkozott, csak pakolt rendíthetetlenül. Másrészről viszont Ketteske (4 év, 5 hó) is annak örült, ha gyűltek a pingvinjei (mert olyan aranyosak). Hármaska (5 év, 5 hó) nagyon komolyan vette a játékot, szerelemben és háborúban cuki pingvinek kizárva.
Mi nem tetszett a játékban: 6-7 pingvin után már elég nehéz felpakolni a bábukat, ami egy 5 éves gyereket könnyen felbosszant. Leghátrányosabb helyzetben a 3-4 évesek vannak (tudom, nem ők a célközönség), mert a kezük már túl nagy, hogy olyan könnyedén pakoljanak mint pl. Hármaska, viszont még nem elég ügyes a kezük, hogy a sokadik pingvint is felpakolják. Ami még nem tetszett, az a pingvinek minősége, gyakorlatilag nincs egyetlen szépen összepattintható pingvin sem.
Fogsz még vele sokszor játszani: Igen, mert ebbe a játékba a majdnem 2, 4 és 5 éves is beszáll és élvezi a játékot. Még Apát kellene rávenni a játékra, hátha egy óriás férfikéz több pinvint borít le mint Ketteske apró mancsai.

Teszt korosztály: 4+

Értékelés: 3/5

Ár: 5950 HUF

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése