2024. január 17., szerda

Cortex

 


Leírás

"Cortex egyik jelentése "agykéreg". Ez nagyon jól mutatja a játék lényegét. Ebben a játékban bizony nem a szerencsédre, hanem az agyadra, gyorsaságodra, megfigyelésedre, memóriádra és egyéb képességedre lesz szükség!" (forrás: Cortex társasjáték, az IQ Party játék (okosjatek.hu)


Ajánlott kor: A gyerek verzó 6+, a felnőtt 8+

Játékosok száma: 2-6

Játék ideje: 10-15 perc

A játék menete: A kezdőjátékos felfordít egy lapot, ezen látunk egy feladványt. Ezt fejben mindenki megoldja, majd rácsap a lapra, úgy, hogy eltakarja azt, majd bemondja a megoldást. A lényeg: gyorsaság és logika/megfigyelés/memória/koordináció. A játék feladattípusonként különböző készségeket tesz próbára: térlátás, logika, memória, részletek megfigyelése, stb. A győzelemhez mindössze négy pár feladat megoldására lesz szükség. Ugyanis, ha sikerrel végrehajtottunk egy feladatot, akkor a kártyát megkapjuk, két egyforma kártyát pedig beválthatunk egy agynegyedre. Négy ilyennel teljes agyat alkotva meg is nyerjük a játékot. Feladattípusok:

  1. Memória: takard le a kártyát, és sorold fel emlékezetből a kártyán látható öt tárgyat, állatot, stb...
  2. Labirintus: középen látható nyíl irányába indulva melyik kijáraton lehet kijutni a labirintusból
  3. Színek: Melyik szín van a saját színével írva (angolul van írva)
  4. Koordináció: A kártya hátlapján látható, hogy melyik kéz milyen színnek, valamint melyik ujj milyen számnak felel meg. A kártyát felcsapva a feladatod az, hogy a képen látható ujjaidat minél gyorsabban a megfelelő testrészedre helyezd.
  5. Párkeresés: A kártyán látható képek közül melyik szerepel kétszer.
  6. Gyakoriság: Mi szerepel a legtöbbször a képen
  7. Logika: Melyik elem illik pontosan a kártyán látható ábrába.
  8. Érintés: a 10 darab dombornyomott kártya közül egyet ki kell tapogatni és meg kell nevezni, hogy mi lehet rajta.

Az összes Cortex kártya hátulján egy szimbólum található, amelyik megfelel a feladatoknak, így mindig tudhatjuk előre, hogy mi lesz a következő kihívás. (forrás: https://www.okosjatek.hu/cortex)



Vélemény

Évekkel ezelőtt kaptunk egy felnőtteknek való és egy gyerekeknek való dobozt ajándékba. Aztán még egyet, úgyhogy több dobozzal is van itthon. Egyszer kipróbáltuk, de azóta sem került elő. Valahogy nem fogott meg a játék. Most valamelyik nap Ketteske játszani szeretett volna valamit, de sok időnk nem volt, ezért eszembe jutott, hogy adni kellene a Cortexnek még egy esélyt. Lehet, hogy (ahogy a könyveknél mondani szokták) múltkor csak rosszkor találtunk egymásra a játékkal. Tehát elővettük a 12 évessel és még egy 18+ évessel. Játszottunk a gyerekeknek szóló kiadással egyet, majd váltottunk is a felnőtt kiadásra, mert a gyerekeknek való nagyon-nagyon könnyű. Szerintem az lesz egy okosabb hatévesnek is (ez az ajánlott minimum kor). A felnőtt kiadás sem sokkal nehezebb, kivéve persze a tapogatós kártyákat, ahol ha nem játszott már az ember Cortexet vagy nem emlékszik a lehetőségekre, szinte esélytelen kitalálni a választ. Legalábbis nekünk az volt, de lehet, hogy csak mi tapogattunk rosszul :) Problémám van a szabályértelmezéssel is. Hogyan működik a gyorsasági verseny a dombornyomott kártyák esetén? Azt ugyebár nem tudja 6 ember egyszerre simogatni. Illetve nálunk mindenki hajlamos szinte ráfeküdni a kártyára, hogy rendesen lásson, így leginkább a "menj arrébb, nem látok tőled" illetve a "belelóg a képbe a kezed/lábad/hajad" elnevezésű tömegbunyóvá alakulna át a dolog. (Persze ez valószínűleg csak a mi tökéletlen családunkra jellemző.) Mivel nagyon gyorsan lemegy egy játék ezért játszottunk gyorsan még egyet de sajnos az sem változtatott a véleményemen. Sajnos a játék és én ez alkalommal sem találtunk egymásra. Nem szoktam ilyet írni, de ez a játék megy vissza nálunk a szekrény mélyére. 


Mások véleménye: Játék teszt Katával - Játéksziget

Játékszabály: Cortex játékszabály

BGG link: https://boardgamegeek.com/boardgame/297478/cortex-challengehttps://boardgamegeek.com/boardgame/203265/braintopia-kids

Értékelés: 1/10

Árkategória: 2500-5000 HUF

Vásárláshoz link: Cortex Kids társasjáték (73857) - Szórakoztató társasjáték (gyerekjatekbolt.com) az Árgép szerint most itt a legolcsóbb, 4040 HUF.

PNP (Print and Play) négyoldalas verzió a kiadó jóvoltából (regisztrálni kell hozzá): https://print-and-play.asmodee.fun/en





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése