2024. január 20., szombat

Kuflinyomozók

 

Kép forrása: Játéknet

Leírás

"Az elhagyatott réten általában nem történik semmi, a kuflik gondtalanul heverésznek a kupacukon. A rét azonban tele van különleges lényekkel: tizenhat fura figura sétálgat errefelé. Egy részük a lábán szaladgál, néhányuk mászik vagy pattog. Van közöttük szőrös és olyan is, aki kalapot visel. Ám időnként valamelyik kufli elhagyja a nyakkendőjét, vagy éjjel lába kél a gombolyagnak. Vajon mi történhetett? Most éppen mi tűnt el? Látott valaki valamit? Kinél lehet az elveszett tárgy? És hol bujkál a tettes? A Kuflik úgy döntenek, hogy egy rövid időre abbahagyják a heverészést, és az eltűnt tárgy nyomába erednek. Elég ügyesek, hogy rájöjjenek kinél van az elveszett holmi?" (forrás: https://gremlin.hu/jatekok/kuflinyomozok)

Ajánlott kor: 3-10

Játékosok száma: 1-4

Játék ideje: 15-30 perc

A játék menete:

Együttműködő játék:1. feladat: Tanúk megkeresése és kikérdezése (A kuflik lépegetnek a táblán és keresik a tábla melletti kártyán szereplő tanút. Ha megvan a tanú akkor felfordíthatunk egy tulajdonságlapkát. Pl megtudjuk, hogy az illetőn vín valami csíkos vagy nincs rajta piros szín); 2. feladat: Azonosítási fázis (Ha mind a négy tulajdonságkártya megvan, akkor meg kell beszélni, hogy ki a tettes.) 3. feladat: Megkeresni a tettest a réten (Rá kell tenni a táblán a kuflikat arra a lapkára ahol a tettes van. Lehet, hogy a lapka még le van fordítva, ilyenkor igyekeznek a kuflik a legtöbb lefordított lapkát lefedni hátha szerencséjük lesz.)

Versengő játék: A játékosok a kezükben tartják a tanú kártyákat és egymástól is húzhatnak kártyát. Arra törekszenek, hogy a  játék végére kitalálják ki a tettes, náluk legyen ugyanaz a tanúkártya és még a táblán is tudjuk, hogy melyik a tettes a lefordított lapkák közül. 


Vélemény

Szerintem a kuflikat vagy szereti vagy utálja az ember, átmenet nincs. Mi szeretjük őket. Egyeske és Ketteske szívesen olvasgatták, én jókat mulattam rajta, Hármaska pedig egyenesen kuflifüggő volt. Amint meglátott egy új könyvet a boltban, rögtön azt kérte következő szülinapjára vagy névnapjára. A meséket annyit nézte, hogy a végén a két idősebb gyerek megkérte, hogy csak akkor nézze amikor ők nincsenek itthon, mert már besokalltak tőle.

Magában a játékban is van egy mesefüzet, ahol a játék kezdete előtt felolvasunk egy történetet, amiből kiderül, hogy pl. Béla bá' rongyos nyakkendőjének lába kelt és a mi feladatunk lesz kideríteni, hogy ki volt a tettes. Többek között ezért is volt ez a társasjáték telitalálat nálunk. Óvodásoknak a lejjebb leírt negatívumok ellenére szerintem nagyon jó kis játék. Mi mindig az együttműködős játékot játszottuk, mert így a három gyereknek nem volt min összeveszni. Egyébként is szeretem a kisgyerekeknek való kooperatív játékokat, mert legálisan lehet hangosan együtt gondolkodni és gondolkodni tanítani. Tetszik a nyomozás része is, hogy a tulajdonságok alapján megpróbáljuk levezetni/kizárni, hogy ki lehetett a tettes.  A legkisebbek pedig a memória részében nyilván verhetetlenek, így nekik is megvan a sikerélmény amikor ők segítenek a felnőttnek, hogy vajon melyik lefordított lapkán van a lábascsiga. Elvileg lehet egyszemélyes módban is játszani a játékot. Ezt soha nem próbáltuk, mert egy óvodás korú gyereknél a közös játék öröme szerintem mindennél fontosabb.

Negatívum: A tábla és a lapkák nagyon kicsik, lehetnének kétszer olyan nagyok, még akkor is átlagos táblaméretük lenne. Ráadásul a gyerekek nagyon könnyen elszórhatják ezeket a kis lapkákat. A tábla nem túl strapabíró, a nálunk vendégeskedő négyéves kislány amikor megpróbálta kinyitni a táblát rögtön ketté is tépte a hajtásnál :( A korongok szintén kicsik, ráadásul a rájuk ragasztott kuflimatricák lelógnak a korongokról, így szakadhatnak és összeszedik az összes szöszt a környékükön.

A gyenge kivitelezés ellenére a kuflimániás Hármaska nagyon szerette óvodás korában a játékot, nagyon sokszor játszottunk vele. Most már kinőtte, de valamelyik nap poénból elővette, és egészen szórakoztató volt újra részesei lehettünk a "kufliverzumnak" :)


Mások véleménye: Hintafa véleménye illetve egy vásárlói véleményt találtam, ahol az oldalon le kell görgetni a véleményekig

Játékszabály: kuflinyomozók játékszabály

BGG link: https://boardgamegeek.com/boardgame/256474/kuflinyomozok

Teszt korosztály: 4+

Értékelés: 8/10

Árkategória: 2500-5000

Vásárláshoz link: https://konyvesbolt.hu/kuflinyomozok-tarsasjatek-14-mini-kuflimesevel-10009252 - Jelenleg itt a legolcsóbb (én még ennél a boltnál sosem vásároltam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése