2024. január 5., péntek

Ennyit játszottunk 2023-ban






2023-ban 115 játékot sikerült játszanunk. Ezeknek a nagyon nagy része gyerekjáték, felnőtt alkalmakat sajnos ritkán sikerült összehoznunk, de ez a blog nem is azokról az alkalmakról szól. Azonban azt is észrevettem, hogy egyre nehezebb megkülönböztetni, hogy az adott alkalom éppen gyerek vagy felnőtt játék volt (ahhoz lusta vagyok, hogy a játékosokat is regisztráljam BGG-n, bár úgy tűnik, hogy a későbbiekben szükség lenne rá, hogy 100%-ban valós képet tudjak adni a gyerekek játékairól). Jelen esetben az emlékeimre tudok hagyatkozni, hogy idén játszottunk például először a gyerekekkel Pandemicet, amit már ugye nem nevezhetünk gyerekjátéknak, de nagyon élvezte a 13, a 12 és a 9 éves is. Persze nem akarok ennyire előreszaladni és kipakolni nekik az összes általam felnőtt játéknak titulált társast, hiszen még ők is és én is nagyon jól elszórakozunk a kisebbeknek való játékokkal is, és a blog célja is a kifejezetten gyerekeknek való játékok bemutatása. Ennek ellenére lassan kezdenek majd bekúszni a bejegyzések közé a "komolyabb dobozok" is. (Persze erre is volt már korábban példa, pl. amikor az ovis gyerekem rákattant a Carcassone-ra, de azért az mégis valahogy más volt mint egy kamasszal játszani).

Egyeske (13+) kedvence évek óta  Ticket to ride Europa. Játszottunk vele néhányat idén, de a statisztikámban ez sajnos nem látszik. Nem tudom, hogy hiba történt a BGG-n, vagy user error, azaz én felejtettem el bejelölni (valószínűleg az utóbbi, de ezt nem jó érzés bevallani). Nagyon szereti még a szabadulószobákat is, nekünk Unlock és Escape Room (Noris) játékaink vannak itthon. Egyeske tavaly és idén karácsonyra is meglepte a családot a spórolt pénzéből egy szabadulópaklival. 

Ketteske (12+) idén nagyon rákattant az egyszemélyes logikai játékokra, többet végig is játszott. Esténként minden nap játszottunk néhány kört a kérésére. Ilyen volt pl.  a Chocolate Fix, Solitare Chess, Sellő kaland, Polyssimo, Club 2% (avagy Ki hol lakik?) és a Cubimag.

Hármaskát (9+) pedig teljesen beszippantotta a sakk világa, minden nap játszik néhány online partit és elkezdett versenyekre járni. Nála két kedvenc társasjátéktípus van, az egyik a Robbanó Cicák - Munchkin vonal, azaz a vicces pörgős játékok. Ha nincs több óránk játszani, akkor mindig ezeket kéri. Viszont fontos megjegyzés: fáradt gyerekekkel nem jó választás! :) Érdeklődik a madarak iránt, ezért a Fesztáv is tuti befutó nála. Másik kedvenc vonala, ha nagyon sok időnk van, akkor a következő játékok: Scythe, A Mars Terraformálása, Homályrév. Mivel vele egy ilyen parti 4-5 órán keresztül is eltarthat (meglepően jól bírja, végig koncentrál), ezért ezek nagyon-nagyon ritkán kerülnek az asztalra. Itt pedig megint eljutottam arra a következtetésre, hogy akarva-akaratlanul is egyre gyakrabban kezdünk kicsúszni az általam gyerekjátékoknak kategorizált keretekből, ráadásul pont a legkisebb gyerek miatt :)

Ennyi betű után jöjjenek a számok, amik mint fentebb írtam (a hanyagságom miatt) sajnos nem tükrözik 100%-ban a valóságot, de azért kiindulópontnak talán jók lesznek.

Havonta ennyit játszottunk:
December 21
November 17
October 6
September 6
August 6
July         18
June          3
May          4
April 3
March 5
February     5
January 11

Játékok szerinti lista:
11 játék: Cardline: Animals
7 játék: Take 5
5 játék: Camel Up, MicroMacro: Crime City – Full House
4 játék: Dobble: Free Demo Version, The Quacks of Quedlinburg, Rory's Story Cubes: Batman
3 játék: Azul, Kingdomino, Munchkin (ebből biztos, hogy sokkal több volt), Rat Hot, Timeline: Star Wars, Unlock!: Mystery Adventures, Yogi
2 játék: Carcassonne, Cardline: Dinosaurs, Cloud City, Forbidden Island, Gipfelkraxler, Hey, That's My Fish!, IGOR: The Monster Making Game, Okiya, Terraforming Mars, Ticket to Ride: Europe, Timeline: Music & Cinema
1 játék: 7 Wonders Duel, Abalone. Alhambra. Auf Achse, Catan, Codenames, Colt Express, Concept, Dixit, Dixit 3: Journey, A Dog's Life, Game, Set, Match!, Gloomhaven, Grabolo, Heimlich & Co., Hive, Ingenious, King of Tokyo, Love Letter, Make 'n' Break Junior, Montego Bay, Ooga Booga, Pandemic Legacy: Season 1, Panic Lab, Pick Up Sticks, Rumini A Küldetés, Santiago de Cuba, Scythe, Super Farmer, Terra Mystica, Unicorns, Yangtze

A fenti játékok szerinti lista kicsit látványosabban:





Hármaskával minden évben megfogadjuk hogy az adott évben játszunk legalább egyet minden játékunkkal. Ezt inkább már viccesen tesszük nem komolyan, mert soha nem sikerül betartani. De idén Hármaska felhívta a figyelmemet, hogy most sokkal több esélyünk van erre, hiszen 2024 szökőév. Hajrá :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése