2015. december 22., kedd

Alex vakondbanda (Ravensburger)




forrás: BGG


Leírás

Hol rejtőznek azok a pimasz vakondok? Párosával túrják keresztül-kasul a mezőt, a vakondtúrásból pedig felváltva bukkannak elő, majd tűnnek el benne ismét. Jegyezzétek meg jól, milyen színűek, hogy a vakondtúrásból mindig a megfelelőt húzzátok elő, s így megnyerhessétek a játékot.

Ajánlott kor: 5+
Játékosok száma: 2-6
Játék ideje: 20 perc


A játék menete

10 vakondpár van, két-két vakond a talpánál összeragasztva, így mindig az egyik látszik, a másik elbújt. A vakondokat véletlenszerűen el kell dugdosni a lyukakkal teli játéktáblán. Négy nehézségi szintű feladatkártya van, a könnyebbeket kell felülre tenni, majd a húzások során haladunk a nehezebb felé. A soron következő játékos húz egy kártyát, és feladata, hogy (mindig kötelezően) három vakondforgatásból a kártyán látható színű és szűmú vakond legyen a mezőn is. A többi vakond ilyenkor nem számít milyen színű. Ha sikerült kirakni, megkapja a kártyát, majd a játék végén annyi pontot ahány lapát van a kártyán. Ha nem sikerült kirakni, akkor a következő körben újra ezzel a kártyával próbálkozik. A végén az nyer akinek a legtöbb pontja van.
Profiknak nehezítés: amikor valaki megoldott egy kártyát akkor fordítani kell egyet a táblán, így nehezebb követni a vakondok elhelyezkedését.


forrás: BGG

forrás: BGG

forrás: BGG
forrás: BGG

Vélemény:

Egyeske (4 év, 10 hó)
Mi tetszett a játékban: A vakondok
Mi nem tetszett a játékban: Amikor nem sikerült kirakni
Fogsz még vele sokszor játszani: igen

Anya (18 múlt...)
Mi tetszett a játékban: Szerintem nagyon jó kis gondolkodós játék gyerekeknek, gyerekekkel. A majdnem öt éves partnerem gond nélkül vette az akadályokat, a három lapátos feladványokat is kirakta (a négyesre nem került sor mert felébredt a legkisebb). Már az első forduló után látszott, hogy gondolkodik és nem véletlenszerűen forgatja a bábukat. Volt, hogy nekem súgott merre van pl piros vakond. Amire többször is fel kellet hívnom a figyelmét, hogy a három fordítás kötelező. A játék érdekességét pedig az adja, hogy amikor már megvan a kért minta, akkor meg kell fordítani a gondolatmenetet, és olyan vakondot találni, ami biztos nem a lapon szereplő színt rejti. Úgy láttam, erre a négyévesnek még nagyon koncentrálnia kell, ami nem feltétlenül baj, sőt... Mi egyelőre könnyítve, nyitott lapokkal játszottunk, nem akartam titkos kártyákkal és egymás ellen forgatva játszani.
Mi nem tetszett a játékban: A feladványok (így nyitott kártyákkal) elég könnyűek voltak, a majdnem ötéves is kirakta, nem tudom, hogy felnőtt társaságban egymás ellen játszva mennyire élvezhető. A vakondok helye is néhány kör után elég könnyen megjegyezhető és ront a játék élvezeti értékén. (Ez ellen elvileg használ ha játék közben forgatjuk a táblát, de ezt még nem próbáltam). 
Fogsz még vele sokszor játszani: Érdekes, hogy BGG-n (boardgamegeek.com) elég rossz véleménnyel vannak róla, azt írják, sima memóriajátéknál nem több. Nekem ennek ellenére tetszett, és Egyeskének is. Biztos sokszor játszunk még vele, mert Egyeske annyira élvezte a játékot (helyettem is próbálta megoldani a feladványokat), hogy észre sem vette milyen komoly agymunkát végzett közben, pedig tényleg nagyon koncentrált.

Frissítés 2017 július:
A hároméves látta a nagyokat ezzel játszani, és másnap ő is kérte. Egyszemélyes logikai játékot találtam ki neki: húz egy kártyát, és addig forgatja a vakondokat, amíg meg nem lesz az amit a kártya kér. Egyrészt nagy öröm, mert ő is tud vele játszani. Ez óriási sikerélmény neki. És bár nagyobbak számára ez nem kihívás, neki igen fejlesztő: finom motorika, mert két ujjal fogja és forgatja a vakondokat; színek ismétlése, hiszen a feladat, hogy bizonyos színeket forgasson ki a táblán; számolás, mert közben nem mindegy, hogy két vagy három vakond van a táblán adott színből. Mindeközben folyamatosan figyelni kell az egész táblát, hogy éppen milyen színből hogy áll a kártyához képest. Mindent egybevetve részemről megérdemli a játék az maximális pontot.

Teszt korosztály: 4+
Értékelés: 5/5

Ár: 2868 HUF

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése