2015. december 20., vasárnap

Mi Micsoda: Első Kvízjátékom (Piatnik)

Leírás:

Figyelj, gondolkodj, tanulj! Melyik dinoszaurusz árnyékát látod? A kalóz, a rendőr, vagy a tűzoltó lakik a kalózhajón? Melyik kis bohóc képe megegyező a nagy bohóc képével? Tudod a helyes választ? Egyszerűen tedd az ujjad a válaszra, fordítsd meg a kártyát és nézd meg, hogy mire mutat a papagáj! Az Első kvízjátékomhoz nem szükséges olvasni tudás. A képes rejtvények kisgyermekeknek készültek. A különböző témakörök eltérő készségeket fejlesztenek úgy, mint a beszéd és szóalkotás, a logika. A kártyákon megjelennek a színek, a formák, valamint a számok és a mennyiségek. (forrás: http://www.tulli.hu/mi-micsoda-junior-elso-kvizjatekom-20537)

Ajánlott kor: 4+
Játékosok száma: 2-4
Játék ideje: 20 perc



A játék menete:

Minden játékosnak van egy figurája, amivel halad a táblán (számozott dobókockával amennyit dobott). Amilyen színű mezőre lépett a játékos, olyan színű kérdéskártyát kell húznia és megválaszolni. Ha helyesen válaszolt,megtarthatja a kártyát. Aki összegyűjt öt kártyát (vagy amennyit az elején megbeszéltek játékosok), az a játékos nyer. Így egy körben több játékos is nyerhet vagy lehet döntő kérdést húzni. A kártyák nagyon ötletesek, nem kell hozzá olvasni tudni, csak a képeket értelmezi. Ráadásul önellenörző kártyák, a gyerekek csippentő mozdulattal megfogják az általuk vélt helyes megoldásnál a kártyát, majd megfordítják azt, és ha a mutató ujjuknál van a jelzés akkor jó a válasz.
A kártytípusok:
- beszéd és szóalkotás: a képen a sárga lap (hó + virág = hóvirág)
- logika és környezet: a képen a zöld lap (vaddisznó és kicsinye)
- színek és formák: a képen a piros lap (melyik hal ugyanolyan mint a nagy felső képen)
- számok és mennyiségek: a képen a kék lap (a nagy képen a halak számával melyik alsó kép egyezik meg)

Játékszabály: https://drive.google.com/open?id=0ByvCJDR_meHfR2NpS1NsVG9vVGc
BGG link: https://boardgamegeek.com/boardgame/103924/was-ist-was-junior-mein-erstes-quiz




Vélemény:

Ketteske (3 év, 6 hó):
Mi tetszett a játékban: a figurák (nagyon szeretik, hogy kalóz alakjuk van a figurának, nálunk "kalózos társas" néven fut)
Mi nem tetszett a játékban: -
Fogsz még vele sokszor játszani: igen

Anya (18 múlt...):
Mi tetszett a játékban: A Mi Micsoda könyvekhez hasonlóan ismeretterjesztő típusú társasjáték, figyelnek, gondolkoznak és tanulnak belőle a gyerekek. Érdekes, hogy míg nekem kicsit tankönyvszerű a dolog, ők imádják (bár az ovis feladatos füzeteket is nagyon szeretik, ennek tudatában már nem is olyan meglepő a dolog). Mint ahogy azt feljebb már említettem, a kalózos figurákat is nagyon eltalálták a tervezők. Az önellenőrzés funkciója is nagyon tetszik, mert így a gyerekek egyedül is tudnak vele játszani ha úgy alakul.
Mi nem tetszett a játékban: Van néhány szóalkotós kérdés amihez komolyabb ismeretek kellenek mint ami egy négyévesnek van, azokhoz segítség kell. Ez kicsit akadályozza a gyerekek önálló játékát. Ez persze nem komoly negatívum, hiszen legalább tanulnak néhány új szót. Mindössze annyi, hogy ha nincsenek ezek a kérdések, a 3,5 éves és a 4,5 éves gyerekeim levezénylik maguknak az egész játékot.
Fogsz még vele sokszor játszani: Igen. A gyerekek szeretik, és ha Hármaska "társasjátékos méretű" lesz, akkor szerintem ez lesz azoknak a játékoknak az egyike amit majd a két és fél éves (Ketteske már két és fél évesen játszott és néhány kérdést segítség nélkül is megválaszolt) és a hat éves együtt tud játszani.


Teszt korosztály: 3+
Értékelés: 4/5
Ár: 3980 HUF
Vásárláshoz link: https://tarsasjatekrendeles.hu/mi-micsoda-elso-kvizjatekom-piatnik


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése