2015. december 20., vasárnap

Carcassonne (Hans im Glück)


Leírás

Carcassonne egy dél-franciaországi város mely messze földön híres volt impozáns és tekintélyes váráról. Ebben a taktikai játékban a játékosok a lovagok és a kelyhek világába kerülnek, abba a korba, amikor minden elkezdődött. A játékosok a vazallusaikkal (parasztok, lovagok, útonállók, barátok) együtt városokat, utakat, várakat, kolostorokat építenek. Az egyes építmények különböző pontokat érnek s a játék végére kiderül ki terjeszkedett e legügyesebben. A 2001-es Év Játéka!

ajánlott kor: 8+ (de találtam 10+ és 13+ felirattal is)
játékosok száma: 2-5 
játék ideje: 30 perc


A játék menete

A játékosok felváltva húznak az összekevert lapkák közül és azt a már többi lerakott lapkához illesztik a saját stratégiájuknak megfelelően. Ez lehet saját építés vagy a másik akadályozása. Az éppen lerakott lapkára figurát lehet tenni ami alapján majd a pontszámítás történik. A lapkákon vár részletek, utak, mezők vannak amikből minél többet építünk össze és foglalunk el, annál több pont jár. Több játékos esetén lehet összebeszélni, alkudozni.
Amikor a gyerekeknek először elővettem a dobozt, hagytam, hogy nézegessék és rakosgassák a lapokat ahogyan ők akarják. Amikor kellőképpen megismerték, hogy mik lehetnek a lapokon, azt kértem, építsenek várat és utakat, de vigyázva, hogy sehol ne legyenek félbevágott várak és az utak se tűnjenek el a tábla közepén a semmibe. Aztán az emberkékkel végigsétáltunk az utakon, hogy ellenőrizzük folytonosak-e. Amikor ezt is alaposan begyakoroltuk, akkor elkezdtem bevezetni a szabályokat. Megkevertem a lapokat és felváltva húztunk és raktunk. Várat építettünk és pontoztuk is azokat. Az utaknak továbbra is kapcsolódniuk kellett, de arra pontokat még nem adtam, hogy ne kelljen olyan sok mindenre figyelniük. (Ez hiba volt, mert Egyeske meg is említette, hogy nem szeret utat húzni, mert nem jár érte pont). Arra viszont figyeltek, hogy ne össze-vissza kezdjenek új várakat, hanem minél nagyobbat építsenek és azt próbálják befejezni mert csak akkor jár a pont. A pontozótáblán pedig minden szépen lelépegették a gyűjtött pontokat, így lett első, második és harmadik helyezett. Legközelebb az utakért is számolunk pontot, sőt, lehet, hogy akkor már a kolostorért is. A gyerekek részéről taktikázás még persze nincs a játékban, de elég nagy kihívás és kaland nekik az egész mező átlátása és építése.

Játékszabály: https://drive.google.com/open?id=0ByvCJDR_meHfam44NXgyVmEtZUE (forrás: Szellemlovas)

Vélemény

Egyeske (4 év, 5 hó)
mi tetszett a játékban: a nagy vár
mi nem tetszett a játékban: amikor utat húztam (ez Anya szabályainak hibája)
fogsz még vele sokszor játszani: igen

Ketteske (3 év, 5 hó)
mi tetszett a játékban: az emberkék
mi nem tetszett a játékban: keveset léptem (nem lett sok pontja)
fogsz még vele sokszor játszani: igen

Anya (18 múlt...)
mi tetszett a játékban: a városépítős téma nagyon tetszik a gyerekeknek. Van benne szerencse is, mert nem mindegy milyen lapot húzol, így nem indul a legkisebb gyerek abszolút hátrányból.
mi nem tetszett a játékban: ilyet nem tudok írni
fogsz még vele sokszor játszani: igen. Felnőttekkel is nagyon szeretek ezzel a játékkal játszani, és mivel a gyerekek is élvezik, ezért azon leszek, hogy minél hamarabb a teljes szabály szerint tudjunk játszani, persze csak békés módon, igyekezve a saját dolgaimat építeni és nem a gyerekeknek keresztbe tenni.

Frissítés 2016.04.24: Egyeske most 5 és fél éves, és a teljes szabállyal tudjuk játszani az alapjátékot. Persze inkább még mindig egymás mellett építgetünk, de már igyekszik figyelni, hogyan jár a legjobban az adott lapkával. Amire mág mindig figyelmeztetni kell, az az, hogy figyelje hány lap van még vissza, és hogy ne kezdjen nagy építkezésbe, amikor pl már csak két lapot tud majd húzni. Nem szoktam neki játék közben keresztbe tenni, inkább én is csak élvezem a közös pakolgatást.

Frissítés 2017 július:
Hármaska ma minden társasjátékot ki akart próbálni... Nézelődtem a polcon, hogy mit adhatnék a kezébe. Rájöttem, hogy a lovag (és kalóz) mániás fiamnak ez telitalálat lesz. Tulajdonképpen kirakóztunk vele, mint amikor Egyeske először látta ezt a játékot. Várakat és utakat építettünk. Neki ez is komoly munka, egyszemélyes "logikai" játék. Ezért is tartottam említésre méltónak itt a blogon. Illetve néha jó megemlíteni, hogy ha nincs kéznél egyéb játék, akkor a kicsik a felnőtteknek való játékkal is milyen jó eljátszanak. Persze aztán a kirakózás részét felváltotta a szerepjáték, hiszen nagyon izgalmas a különböző színű bábukból csapatokat építeni, majd harcba küldeni őket. És milyen kreatív a gyermeki elme: a tornyokból falovacskák lettek, így megvolt a lovasság is :)

Teszt korosztály: 4+
Értékelés: 5/5

Ár: 6490 HUF
Vásárláshoz link: http://www.gemklub.hu/carcassonne.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése