2015. december 20., vasárnap

Zingo (Thinkfun)


Leírás:

"A Zingo egy gyors, szórakoztató párosító bingo játék. Az egyik játékos a Zingo csúszkáját elõre majd hátra mozgatva megmutat 2 képes lapocskát. Szerepel a kártyádon valamelyik képecske? Ha igen, kiáltsd gyorsan Zingo! Legyél fürgébb, mint a többi játékos, aki ugyanezt a lapocskát szeretné."

Ajánlott kor: 4+
Játékosok száma: 2-4
Játék ideje: 5 perc


A játék menete:

A játékosok megpróbálják elsőként befedni Zingo táblájukat az odaillő lapocskákkal. Az Osztó minden alkalommal elcsúsztatja az adagolót előre majd vissza, hogy két Zingo lapocska láthatóvá váljon. Ha egy játékos ugyanolyan képet lát a Zingo lapocskán, mint amilyen Zingo tábláján van, hangosan kimondja a nevét, elveszi a lapocskát, és a Zingo tábláján a megfelelő képre helyezi. A győztes az lesz, aki eléri a “Blackout”-ot, vagyis az összes képet a Zingo tábláján Zingo lapocskák borítanak, és hangosan kimondja, hogy ZINGO, ezzel megnyerve a játékot. A következő játékban a győztes lesz az Osztó.

Játékváltozatok:
Mini-Zingo: Az győz, akinek 3 lapocskája lesz egy sorban vízszintesen, függőlegesen vagy keresztben, vagy négyszögben.
Zany Zingo: Válasszanak a játékosok egy formát, amely szerint el kell helyezni a Zingo lapocskákat a Zingo táblán. Lehet akár négyzet, kereszt, négy sarok, stb alakzatban. Akinek először kijön a minta, az nyer.
Több táblás Zingo: Ebben az esetben a játékosok kettő vagy több Zingo táblát is használnak egyszerre egy játék során. A győztes az lesz, aki elsőként kitölt legalább egy kártyáját.
(forrás: gémklub)


Vélemény:

Ezt a játékot egy játszóházban próbáltuk ki, és mivel aznap nagyon sok volt az új élmény, ezért nem kérdeztem őket a véleményükről, de szerintem tetszett nekik, mert rögtön két menetet is kellett játszani. Aztán észrevették, hogy van arcfestés is... :) Ugyanezen okból saját képet nem tudok mutatni csak amit a világhálón találtam.

Anya (18 múlt...)
Mi tetszett a játékban: Mivel képeket kell egyeztetni a kiadott lapkán és a táblán, ezért egészen kicsi gyerekkel is lehet játszani. Ilyenkor persze a gyerek hozzáállásától függően el lehet hagyni a versengést. Én néha segítségül a kisebbnek kérdeztem is, hogy "Kell valakinek a cipő?". Ezt ott annak tudtam be, hogy túl sok az inger és nehéz volt neki 100%-ban a játékra koncentrálni. Mivel a képek mindannyiunknak újak voltak (és én mindhármunk tábláját figyeltem egyszerre), ezért kis segítséggel majdnem ugyanolyan gyorsak voltunk. Többszöri játék után nem tudom mennyire lenne Egyeske gyorsabb mint Ketteske, és ezt melyikük hogyan értékelné. A műanyag adagoló strapabíró, nálunk nem bíró volt, hanem a gyerekek felváltva húzogatták, mert nagyon tetszett nekik. Azért néha rájuk kellett szólni, hogy húzás közben ne nyomják lefelé mert akkor nem csúszik a teteje.

Mi nem tetszett a játékban: Semmi új ötletet ne várjunk a játéktól. Ha leegyszerűsítjük a dolgot, egyszerű bingo játék egy műanyag adagolóval és remek marketinggel. 

Fogsz még vele sokszor játszani: Mivel három különböző korú gyerek nevelkedik a családban, lehet hogy érdemes beszerezni egyet, mert ezzel együtt tudnak majd játszani. Elvileg. Mivel nagyobb gyerekkel nem játszottam, ezért csak a neten talált vélemények alapján gondolom ezt, aztán majd ha a nagy 6-7 éves lesz, kiderül, hogy tényleg szívesen leül-e még ezzel játszani vagy inkább csak a közös családi élmény miatt csatlakozik.


Frissítés

2016 április: Nagyjából egy évvel később újra kipróbáltuk a Zingot (ugyanabban a játszóházban). Megint két menetet játszottunk. Ketteskének (4 év, 8 hó) tetszett a játék, leginkább a szerkezet amit megint felváltva húzogattunk. Egyeske (5 év, 8 hó) egy játék után mást kért, csak Ketteske kedvéért játszottunk még egyet. Beigazolódott a tavalyi gyanúm: Úgy érzem, a majdnem hat éves kinőtte ezt a játékot, és bár a testvére kedvéért még leül egy körre, őt inkább már az összetettebb játékok érdeklik.

Teszt korosztály: 3+
Értékelés: 3/5

Ár: 6490 HUF
Shopline link: http://shopline.hu/product/home.action?_v=ThinkFun_Zingo_magyar_kiadas&id=103666&type=1000 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése